Pompele de vid/vacuum sunt dispozitive utilizate atat in scop medical (terapeutic) cat si ca jucarii sexuale. Sex shop-ul Besterotic va ofera informatii complexe si complete despre tipurile de pompe si despre modul lor de utilizare.
Exista modele de pompe de vid pentru barbati si pompe de vid pentru femei.
Pompele de vid pentru barbati sunt recomandate in urmatoarele situatii:
-metoda complementara de tratare a disfunctiilor erectile;
-metoda de marire a penisului;
-intretinerea vascularizatiei peniene;
-metoda de stimulare suplimentara inaintea actului sexual.

Indiferent de motivul pentru care sunt folosite principiul de functionare al pompelor de vid, este acelasi. Pompele de vid sunt alcatuite dintr-un cilindru din material plastic (de diferite grosimi si lungimi, de obicei gradat in cm) care prezinta la una din extremitati un manson din cauciuc cu un orificiu flexibil (pentru introducerea penisului) iar la cealalta extremitate  un dispozitiv de vacuum.

Dispozitivele de obtinere a vacuum-ului sunt fie de tip para manometrica (ca la tensiometru), fie sub forma de piston si sunt atasate de corpul cilindrului prin intermediul unui tub. Se introduce penisul semierect in cilindru, dupa ce mansonul a fost lubrifiat suficient in prealabil. Lubrifierea mansonului ajuta la o mai buna etansiezare intre penis si manson. Se actioneaza sistemul de vacum ceea ce va face ca penisul sa se umple cu sange. Daca pompa se utilizeaza pentru obtinerea erectiei, se pompeaza pana ce barbatul simte ca are o erectie satisfacatoare pe care o poate mentine singur. Se scoate penisul, prin depresurizarea cilindrului si se aplica un inel la baza, ce va  mentine sangele in penis si pastreaza astfel erectia cel putin o jumatate de ora.
Pentru marirea dimensiunilor penisului, se recomanda exercitii zilnice intre 10-30 minute. Exercitiile constau in presurizari/depresurizari succesive, pe masura ce penisul se intinde si se ingroasa, pana la erectie maxima. Desi efectele sunt vizibile si pe moment, pentru rezultate pe termen lung si permanente se recomanda folosirea concomitenta a cremelor pentru marirea penisului. Daca exercitiile mecanice intervin asupra vascularizatiei si musculaturii peniene, cremele, prin agentii lor activi favorizeaza cresterea celulelor endoteliale, produc vasodilatatie si actioneaza la nivelul musculaturii peniene.
Exista modele de pompe care au vagin inclus sau dispozitive care simuleaza sexul oral. Acestea sunt folosite ca jucarii sexuale, pentru masturbare, stimulare inaintea actului sexual. Pompele de vid pot prezenta vibratii, care ajuta la o stimulare mai rapida, eficienta si placuta.

Pompele de vid pentru femei se impart in doua clase, in functie de destinatia lor: pompe de vid vaginale si pompe de vid pentru sani. Principiul de functionare este acelasi ca si in cazul pompelor de vid pentru barbati, doar forma cilindrului (numita in acest caz cupa) este adaptata anatomiei sanului sau vaginului, dupa caz. Pompele de vid vaginale sunt recomandate femeilor cu o vascularizatie redusa a zonei genitale ( vascularizatia deficitara la nivelul vaginului este cauza principala a lipsei libidoului la femei), pentru intarirea musculaturii vaginale (mai ales dupa o nastere) sau pentru stimulare inainte de actul sexual.
Pompele de vid pentru sani sunt recomandate pentru exercitiile de marire a sanilor sau pentru femeile ale caror sfarcuri sunt infundate (situatie dificila din punct de vedere medical in momentul in care femeia trebuie sa alapteze, factor de inhibitie sexuala care poate induce femeii o stare de stress). Pompele de vid pentru sani sunt cu o cupa sau cu doua cupe si au dimensiuni diferite, indicate sub forma de simboluri similare celor de la sutiene. Pompele de vid pentru femei indiferent de tipul lor, pot prezenta si vibratii sau in cazul celor vaginale, dispozitive speciale de stimulare prin penetrare.